Når du bliver træt af fejlansættelser og konflikter

Vil vi gerne undgå fejlansættelser. I vores branche ender vi ofte med at ansætte fra vores eget netværk, fortalte direktøren mig under vores første møde.

Det har vi altid gjort uden de store problemer. Men de yngre generationer er anderledes. De stiller krav og har mod til at sige fra. De taler om udvikling, mening og et godt arbejdsmiljø. Noget vi synes, at vi altid har haft – men åbenbart ikke godt nok. Vi skal gøre tingene anderledes … og du skal hjælpe os.

Direktørens budskab var klart. Han vidste, at han havde brug for hjælp – og det var mig, der skulle hjælpe ham.

Han har ret. De unge generationer har en anden adfærd. Det har jeg oplevet i både sportens og virksomhedernes verden. Og det er dejligt at se.

Det er slut med at se de unge mennesker sidde uden for skurvognen for at lære deres plads i hierarkiet. Det er slut med tåbelige opgaver for at demonstrere, hvem der bestemmer. De unge gør oprør mod umenneskeliggørelse på arbejdspladsen.

De vil ikke finde sig i det.

Unge mennesker vil mødes med et krav om at se potentiale. De vil have ærlighed og behandles pænt.

Vi har selv opdraget de unge. De er et produkt af os og den digitale tidsalder. Nu er de klar til at træde ind på arbejdsmarkedet. Vi skal tage godt imod dem.

Flere analyser viser, at europæiske unge søger et kulturelt fit. Det gør vi nok alle, men de unge har modet til at kræve det – de forventer det. Det glæder mig.

Sådan hjalp jeg min kunde
Den unge generation vægter virksomhedens kultur højere end noget andet. Det er vigtigt, at kulturen passer til de unges værdier og forventninger. Vi måtte kortlægge virksomhedens kultur, før vi gik i gang med at finde en ny medarbejder.

  1. Samtale. Vi indkaldte alle medarbejderne til en samtale om kultur og potentiale i hver enkelt afdeling.
  2. Talentprofil. Vi lod alle medarbejdere udfylde en talentprofil. Det gav os et klart billede af, hvilke talenter hvert team i virksomheden har. Vi fik kortlagt, hvordan disse talenter blev anvendt af virksomheden.

Ifølge Gallup er det ganske få medarbejdere, der får mulighed for at bruge deres toptalenter. Virksomheden kan øge effektiviteten med op til 50 procent ved at bringe yderligere 3-5  af medarbejdernes toptalenter i spil.

  1. Kulturanalyse. Vi lod medarbejderne udfylde en kulturanalyse. Den viste os, hvor godt teamets medlemmer passer sammen.

Forskning viser, at præstation og arbejdsglæde er væsentlig højere, når medarbejderne fungerer godt sammen. Det er lettere at holde på dygtige medarbejdere, der er glade for at komme på arbejde.

Det er ikke nok, at de fysiske forhold på arbejdspladsen er i top. Medarbejderne skal passe sammen i de rammer virksomheden stiller til rådighed. Ellers smutter de unge hurtigere end de kom.

Det skulle vi lave om på.

Nu kender vi kulturen og de mennesker, der arbejder i virksomheden. Næste skridt var at vise virksomheden og dens medarbejdere, hvordan det står til.

  1. Fælles møde. Vi mødtes alle i tre timer. Her gennemgik vi resultatet virksomhedens kulturelle fit. Vi havde fundet ud af, at nogle var mere kompatible end andre.

Medarbejderne fik større forståelse for hinanden – og sig selv – ved at sætte ord på kulturen.

Samtidig gik vi i dybden med de talenter hvert team råder over. Det endte med, at en del arbejdsopgaver blev vendt og fordelt anderledes.

Da vi nærmede os mødets afslutning, kunne vi se, at der var en række arbejdsopgaver tilbage. Det var de opgaver, vi skulle finde en ny medarbejder til at løse.

Resultatet af forløbet
Virksomheden fik et bedre overblik. Arbejdsglæden blev større. De konflikter, der var i virksomheden, blev mindre og mange af dem forsvandt helt.

Vi går glade hjem fra arbejde, sagde direktøren tilfreds.

Læs, hvordan vi fandt den nye medarbejder til teamet i næste blogindlæg. Bliv klogere på, hvad en kulturanalyse kan gøre for dig og din virksomhed.

Om forfatteren:
I mere end 25 år har Bettina Wæde optimeret virksomheder, teams, mennesker og sportsfolk. Bettina hjælper med at se det potentiale, der er til stede og får også øje på det, der ligger mere af, men ikke anvendt i dag. Det hele dokumenteres via data igennem kultur- & talentanalyser. Hun afholder foredraget ”Rekruttering og ledelse af Millennials & iGen” og var i oktober 2017 inviteret til Birmingham som keynote speaker. Bettina blogger og har skrevet flere bøger. Du er også velkommen til at linke op med Bettina på LinkedIn eller Facebook og til at følge hende på InstagramTwitter og Youtube.

Tilbud!

Prøv en Online QUICK session

Køb 30 minutters sparring til din jobsøgning fra en erfaren headhunter – Lige nu kun 450 kr!