Lige løn, kort ansættelsesperiode og entreprenørskab, det er Millenniums drivkræfter

”Millenniums – hvem er nu det? ”Kan det være, at du tænker. Det er en super interessant generation, som har min store interesse, og som ifølge flere undersøgelser vil udgøre 75 % af den samlede globale arbejdsstyrke i 2025.

Jeg plejer at dele generationerne i disse årgange, men det er ikke statisk:

Gen Z: 1997-
Gen Y: 1977-1996 (Millenniums ages 18-38)
Gen X: 1966-1976 (ages 37-49)
Baby Boomer: 1946-1965 (ages 50-68)

Payscale Inc. har netop offentliggjort deres senest rapport omkring trends på det amerikanske jobmarkedet for de forskellige generationer, herunder Millenniums. Det amerikanske arbejdsmarked er måske langt fra os, men jeg plejer at se samme tendenser i Danmark, så følg med her, og få et kort indblik i generation Millennium – generation Y.

Millenniums kæmper
Det er en generation, som drives af fælleskabet og som har en høj retfærdighedssans, derfor bruger jeg ofte Ninja Turtles til at beskrive denne generation. De kæmper. Blandt andet for at udligne uligheder i lønnen, men også gerne for at opnå økonomisk uafhængighed, og det tager dem længere tid at opnå end tidligere generationer.

24% af Millenniums (i USA) har oplevet at måtte flytte hjem igen efter at være startet på job. Måske Finanskrisen stadig har en indflydelse? Sammenlignet med Generation X var det udelukkende 10% af denne generation, og 5% af Baby Boomerne.

De højtuddannede Millenniums kæmper stadig med høj arbejdsløshed, måske fordi de stiller krav baseret på deres høje retfærdighedssans. I mine jobsamtaler oplever jeg ofte, at retfærdigheden gløder i lønsammenhænge – Millenniums ønsker samme løn for samme udført job – uden at skelne til erfaring.

Det bliver spændende at følge denne kamp for udligning af løn og kamp for uafhængighed – især nu, hvor vi også ser generation Z på vej ind på arbejdsmarkedet.

En loyal generation?
Millenniums træder ikke ind på arbejdsmarkedet med den forventning, at de vil være ansat samme sted i længere tid. Faktisk mener 26% procent, at man bør blive i et job i et år eller mindre, før man igen er på udkig efter en ny position. 41% af Baby Boomerne mener, at man bør blive i mindst fem år, før man igen er på udkig efter et nyt job. Kun 13% af Millenniums er enige heri.

Betyder denne trend, at Millenniums ikke er loyale i jobsammenhæng? Ikke nødvendigvis. Det er noget vi taler om til mine foredrag. Måske skal vi bare have en forventning om, at hvis vi kan fastholde dem i 2 – 3 år, så er det en succes. Det er min klare overbevisning, at vi kan bryde denne cirkel ved at give dem en god grund til at blive. Lad dem føle sig anerkendt, bidragende og undgå at give dem oplevelsen, at virksomheden udnytter dem. Så er jeg overbevist om, at de er der i meget længere tid.

De kortere ansættelsesforhold er måske nok kommet for at blive. Mange af de unge kommer på arbejdsmarkedet efter en finanskrise med en større studiegæld end tidligere generationer. Det kan være en årsag til, at de godt ved, at de må tage et job, som ikke altid er drømmejobbet, og så skifte videre, når muligheden er der.

Drømmen hos mange
En drivkraft hos mange Millenniums er, at de ønsker at eje deres egen virksomhed. Undersøgelser viser, at de ikke bare har en højere iværksætterånd, de er også mere tilbøjelige til at vælge studier, der er relateret til at starte egen virksomhed.

Jeg glæder mig til at følge Millennium generationen – og ikke bare i forhold til, hvordan de forhandler og samarbejder med tidligere generationer, men især også, hvordan de tackler den nye generation, der har nogle helt andre forventninger og krav til arbejdsmarkedet.

Kilde: PayScale Inc. – payscale.com

Om forfatteren:
Bettina Wæde, Head of Recruitment i Wæde Consult, er ekspert i fremtidssikret rekruttering (bl.a. Millenniums og Generation Z) med over 25 års erfaring. Bettina arbejder med rekruttering, workshops (teamsammensætning og talentafdækning) & foredrag og er i top 10% på verdensplan i InMail accept på LinkedIn. Hun har været registreret på liste på Twitter over top 150 best recruiters i verden. Bettina er drevet af innovation og deltager aktivt i internationale netværk, seminarer og events – senest Recruitment Expo 2017 i London og selv udvalgt som Keynote Speaker i Birmingham til oktober. Bettina har skrevet flere bøger. Specielt for virksomheder er foredraget ”Rekruttering og ledelse af Millenniums & Generation Z” yderst interessant og relevant. Du er også velkommen til at linke op med Bettina på LinkedIn eller Facebook og til at følge hende på Instagram og/eller Twitter.

Tilbud!

Prøv en Online QUICK session

Køb 30 minutters sparring til din jobsøgning fra en erfaren headhunter – Lige nu kun 450 kr!