Jeg var forfærdelig

Det var torsdag. Jeg var i Birmingham, og havde netop afholdt et foredrag på engelsk for 50 engelske headhuntere. En udfordring, jeg havde givet mig selv, for at udvikle mig. Udfordringen bestod i, at jeg ikke er super god til engelsk og det kræver struktur at afvikle et foredrag på et andet sprog.

Med en fantastisk følelse i kroppen, stod jeg og studerede mit eget spejlbillede, for at få øje på det ekstra, som jeg nu måtte have fået. Jeg har tidligere læst, at overvinder du frygt eller en større udfordring, flytter du dig videre til et nyt niveau i livet. Og det havde jeg en klar opfattelse af at have nået.

Ind træder nu en engelsk kvinde opløst af gråd. Jeg kiggede op og hun sagde: ”Jeg var forfærdelig, jeg dur ikke til foredrag. Jeg fik 3 minutter til at forberede mig, og så blev jeg smidt på scenen”. Jeg genkendte hende fra foredraget, som jeg stoppede ved på vej til toilettet. Jeg bemærkede godt, at hun var stiv af angst, svedte rigtig meget og så ud til at have det meget dårligt. Hun så på mig helt opløst af tårer. Jeg fik ondt helt ind i hjertet. Og ja, det var ikke det bedste foredrag, jeg så. Jeg forsøgte at trøste hende lidt, og vi talte kort om, hvad hun kunne gøre bedre til næste gang hun skulle på – for på det skulle hun igen den følgende mandag.

Når frygten tager over
Når jeg tænker tilbage på messen, bemærkede jeg en del mennesker ved denne messe, som virkelig var nervøse, og meget få, der bare gik på scenen og havde en fest. Når nogen spurgte, om de var nervøse, svarede de blot, at de var spændte. Men det var tydeligt, at de var nervøse.

Det får mig til at reflektere over om mange mennesker er låst i deres virkelighed, og den virkelighed bliver den endegyldige sandhed. Ønsker vi at omprogrammere os fra vores virkelighed og til en anden mere gavnlig virkelighed, rammes vi ofte af frygt i stedet. Modet svigter, og vi vender tilbage til den virkelighed, vi kender – vores komfortzone.

Vi kan alle leve i frihed – vi kan alle gå på scenen og have en fest. Eller vi kan sige nej tak og undgå at føle os som en fiasko, som denne ulykkelige engelske kvinde. Hvorfor gør vi det så ikke? Hvorfor glemmer vi vores ansvar for os selv og lader vaner og frygt styre vores liv? Hvad hvis vi tænker: ”Hvad nu, hvis vi kunne gøre det, vi har mest lyst til, hvordan ville vores liv så se ud? Vi har kun et liv og det skal ikke være styret af frygt. Gå på scenen og hav en fest!

Hvad gør frygt ved os som mennesker?
Det har jeg spurgt Lise-Lotte Bonné om. Lise-Lotte arbejder med udvikling af mennesker igennem åndedrætstræning.
”Frygt er en af de største udfordringer, du nogensinde vil stå overfor. Frygt er en af de følelser, der lammer dig som menneske allermest. Frygt er ofte den følelse, der holder dig tilbage fra at gøre og udleve det du allermest drømmer om.
Frygt er en naturlig følelse og et af livets grundvilkår. Det er et livsvilkår, at der altid vil ske uforudsigelige ting, fordi vi er mennesker, der interagerer sammen med andre mennesker. Vi kan ikke styre, regne og kontrollere os ud af situationer, da frygten for det uventede vil tage til. Frygt skærper vores sanser og gør os klar til at overleve. Mange mennesker begynder at frygte, fordi de er bange for at træde ved siden af, vælge forkert eller træffe et valg, der kan gøre, de mister overblikket.

Frygten er en kæmpe stress faktor for de fleste mennesker. Når vi frygter så har vi en tendens til at undertrykke følelsen, og til sidst får vi det komprimeret til vrede. Så har vi ikke længere en følelse at kæmpe med, men hele to både frygten og vreden.”

Min oplevelse med den engelske kvinde tænker jeg, er et tydeligt tegn på en person, der ikke arbejder med frygten (for at stå på scenen), men i stedet undertrykker følelsen, og derfor bliver både bange og vred på sig selv. Jeg får virkelig lyst til at hjælpe hende på rette sti, jo mere jeg skriver om det og tænker på hende.

Tænk, hvis jeg kunne hjælpe hende med at få kontrol over frygten ved at stå på en scene, ved at hun ser udfordringerne i øjnene og gør noget ved dem SELV – måske ved at arbejde med åndedrættet? De færreste ved, at de med egen kraft og åndedrættet kan få hjernen i ro, tæmme frygten og indse, at det hele skal nok gå.

Vil du vide mere om at arbejde med frygten – eksempelvis ved at stå på en scene eller for at indspille en video (måske til brug for rekrutteringer fremover eller til din egen eller din virksomheds branding) – kan Lise-Lotte Bonné guide dig gennem enkle værktøjer, som du selv kan anvende. Fang hende på 30117612, hvis du er blevet nysgerrig.

Om forfatteren
Jeg ønsker, at vi alle, når vores fulde potentiale. Jeg arbejder primært som Headhunter i Wæde Consult, men udvikler også talenter i sportens verden. Jeg elsker at følge med i hele verden, hvad angår de seneste trends, hvad angår fremtidens medarbejdere og virksomheder. Jeg rejser til de største og mest spændende konferencer og deler gerne mine oplevelser med dig. Følg mig på LinkedIn eller Facebook, InstagramTwitter og Youtube.

 

Tilbud!

Prøv en Online QUICK session

Køb 30 minutters sparring til din jobsøgning fra en erfaren headhunter – Lige nu kun 450 kr!