Hvad skal du ikke gøre på LinkedIn!

Lad os se det i øjnene.

At få det du vil i livet – kræver, at du træder frem og beder om det. Mange er lige nu jobsøgende og ved, at mange jobs formidles via netværk eller via LinkedIn relationer. At være en dygtig netværker – handler måske i virkeligheden om at være en god sælger! Nogle af os elsker det og nogen hader det. Mange oplever, at det er hårdt at opbygge netværk på LinkedIn og det kan være svært at vide, hvem du skal tale med, hvordan du skal agere og ikke mindst, hvad du skal sige/skrive. Så jeg vil dele lidt ud af de oplevelser, jeg har med LinkedIn lige nu.

Når jeg arbejder med jobsøgere, diskuterer vi altid vigtigheden af et godt netværk. De fleste af os går dog stadig ind i en netværks lignende situation, tænkende, “Hvad får jeg ud af dette?” På trods af, at der skrives stolpe op og stolpe ned om, at netværk ofte handler om at give, før du nyder..
Netværk handler altså i min optik om at skabe og derefter opretholde et forhold med en person, før du beder om hjælp. Reglerne ændrer sig egentlig heller ikke bare, fordi det ikke er ansigt til ansigt. Lad mig give et eksempel på en meget almindelig fejl, jeg ser igen og igen i min forretning.

Jeg får ustandselig LinkedIn anmodninger, der siger “Jeg leder efter en ny karrieremulighed, og vil gerne tilføje dig til mit professionelle netværk på LinkedIn.” eller blot standard teksten “I would like to add….”
Som altid er jeg åben for at møde nye mennesker og opbygge mit netværk (det er jo det, jeg lever af) og selvfølgelig, accepterer jeg disse anmodninger. Og alligevel kan jeg ikke lade være med at tænke over, om de ville komme i kontakt med nogen, hvis de gik på gaden og pludselige sagde til en fremmed mand: “Hej, du ikke kender mig, men vil du være min ven?”

En god LinkedIn invitation for mig har en forklaring på, hvordan de har hørt om mig. Netværk handler jo om at opbygge et forhold og forhold handler om at give og tage, ikke tage og give, hvis du kan. Jeg understreger det igen og igen…Bed aldrig om noget lige med det samme, men brug tid på at opbygge dette forhold.

Her er eksempler fra folk, som har brugt tid på at sende mig en invitation:

“Jeg følger dig på Twitter og værdsætter dine tweets – skal vi linke op her?

“Jeg vil gerne tilføje dig til mit professionelle netværk på LinkedIn, da jeg kan se, at du arbejder som headhunter og ofte har stillinger i min branche”

“Jeg er medlem af din gruppe på LinkedIn – skal vi to linke op?”

“Jeg bliver ofte meget inspireret af dine blogindlæg og vil meget gerne linke op til dig”

Jeg værdsætter også, når jeg får mails efterfølgende, som lyder i retning af:
“Jeg vil gerne takke dig for at acceptere min invitation…..”
Dog virker det modsat, hvis jeg får en lang beskrivelse af personens egenskaber og som slutter med, “enhver hjælp til min søgen efter mit næste job er meget værdsat – ligesom jeg også sætter pris på, at du kommer med input til min profil/CV, som jeg netop har sendt til dig på mail”.

Lad mig fortælle dig, hvorfor denne fremgangsmåde ikke virker (og jeg får denne type e-mails ofte). Vil du marchere ind i en læges kontor eller på et advokat kontor og bede om gratis tjenester? Jeg tror ikke, at du ville komme meget langt. Det ville være utroligt anmassende, og det sætter dem, der kan hjælpe dig i defensiv mode.
Mit firma hjælper mennesker i deres jobsøgning. Det er et glædeligt, når du er i stand til at hjælpe nogen videre i hans eller hendes karriere. Når jeg har en god relation med nogen, og værdsætter dem som en del af vores netværk, videregiver jeg ofte også deres navne, gennemgår deres CV uden at tænke så meget over det…idet jeg tror på, at det nok skal komme modsat, hvis det er meningen.Netværk er altså ikke raketvidenskab, men det kan føles sådan. Først og fremmest handler det om et give og tage forhold. Det er også meget vigtigt at være sig selv og have det sjovt med at møde mennesker. Hvis du synes, det er svært at være åben og direkte (sælger) – så beskriv udfordringen fra alle sider – alle møder forhindringer på vej mod et nyt job. Det interessante er, hvordan vi håndterer dem – altså hvilken effekt vi vælger det skal have på os – husk det er vores valg. Det første skridt er at identificere forhindringen og forstå, hvad det er og hvad det betyder på sigt, at vi lader os forhindre. Derefter udfordre og befri dig fra dem. Det er ofte noget, der kun foregår i dit hovedet.

Jeg vil citere George Bernhard Shaw

“People are always blaming their circumstances for what they are. I don’t believe in circumstances. The people who get on in this world are the people who get up and look for the circumstances they want. And if they can’t find them, make them.”

Så med andre ord – kom i gang og udvid dit netværk på LinkedIn…Inviter og beskriv, hvorfor du gerne vil skabe en relation. Tænk også over at få udnyttet, at du kan være med i 50 grupper på LinkedIn. Gruppe deltagelse er vigtigt, idet gruppemedlemmer indgår som en 1. relation for dig, hvorfor du kan søge endnu bredere ud, når du skal finde spændende og inspirerende mennesker…

God fornøjelse…(-:

Tilbud!

Prøv en Online QUICK session

Køb 30 minutters sparring til din jobsøgning fra en erfaren headhunter – Lige nu kun 450 kr!