DE 34 TALENTER SET UD FRA EN FODBOLDSPILLER

Tror du på, at nogen fodboldspillere er mere talentfulde end andre? Så skal du ikke læse med her. Tror du derimod på, at alle fodboldspillere kan hæve deres niveau, hvis de bringer min. 3-5 af deres toptalenter i spil – så vil du blive inspireret uanset om, du er træner, forældre eller spiller.

Der er ingen tvivl om, at nogen er bedre generisk til en sportsgren end andre og får de det sat sammen med deres toptalenter, så kan de nå et højt niveau. Tænk f.eks. Viktor Axelsen, som fysisk fungerer godt i badminton regi og som jeg kunne gætte på, har de Lærende, Forbedrende, Indlevende og Målrettede talenter. For mig at se er det lykkedes Viktor Axelsen at få sine talenter i spil, hvilket understøtter hans flotte performance.

Når jeg arbejder med sportsfolk, starter jeg ofte med at bringe en talentprofil på banen, så de kan se og forstå deres talenter. Herefter arbejder vi på at få de øverste iscenesat, så de gør meget af det, som de er gode til, så de oplever succes, leverer varen og kommer i flow. Er du træner eller forældre, så hjælp dem til udvikling ved at iscenesætte deres talenter.

Her er de 34 talenter som jeg arbejder med og mit bud på, hvad det betyder for en fodboldspiller:

Analyserende: Du har på forhånd set video af tidligere kampe, analyseret dit eget spil, modstanderens, du har kigget på løbebaner, spilstrategi mv.

Anerkendelsessøgende: Når du kæmper for at levere varen, så trives du rigtigt ved at få ros og ris af dem, som er bedre end dig selv. Du kan også godt lide at give ros og ris.

Ansvarlig: Hvis du lover at vaske alle spilledragterne, sørger du for det! Du leverer varen, når du har lovet det. Det gælder også, hvis der er brug for en ekstraordinær indsats på spil dagen.

Charmerende: Du taler med dem, du møder på vej ind til omklædning osv. Smiler og er imødekommende. Du kan få dine holdkammerater til at grine.

Disciplineret: Du møder op i god tid. Er altid forberedt, fordi det kræves. Du kender alle regler og undtagelser i spillet.

Filosoferende: Du sætter dig i ro og tænker kampen, udfordringer, forventninger og evt. problematikker godt igennem inden kampstart.

Fix-it: Uanset, hvilke problemer holdet får, så sørger du for, at de forsvinder som dug for solen, så I kan koncentrere jer om at vinde.

Fleksibel: Du møder op til og tager ting, som de kommer. Du er parat på det uventede og sørger for, at holdet ikke går i sort.

Fokuserende: Når du har fået opgaven af din træner, så holder du næsen i sporet og lader dig ikke distrahere. Man kan regne med, at du holder koncentrationen og leverer på opgaven.

Forbedrende: Du giver råd til dine medspillere, fordi de ved, hvor de kan forbedre deres spil. Dit motto er ”Alle kan blive bedre”.

Fremtidsorienteret: Du elsker at visualisere og tale om pokalen, som I kan vinde i denne sæson. Du skaber en lyst hos dine kammerater til at ville vinde.

Harmoniskabende: For vinde, skal konflikter løses, så kampen kan vindes på banen. Du sørger for, at konflikter forsvinder mellem spillere, trænere og dommere, så kampen kan vindes.

Holistisk: Du har forståelse for, at der er en kobling mellem spillere, modstandere, trænere, dommere og fans. Du overser ikke intet, som kan komme tilbage som en boomerang. Kun på den måde kan jeres hold vinde.

Iderig: Uanset, hvor jeres hold befinder sig i ligaen, så har du input til, hvordan I kan udvikle jer eller løse forhåndenværende problematikker. Dine ideer kan for andre se umulige ud, men hvis ingen nævner mulige løsningen, sker der intet.

Inddragende: Du sørger for, at alle er en del af holdet, lige fra massører til fans. Hvis nogen føler sig uden for og derfor ikke kan levere på kampdagen, så er du garant for, at de bliver en del af jeres vilje til at sejre.

Individorienteret: Du ved, at alle spillere, fans og trænere er forskellige. Du værdsætter deres forskelligheder og du møder dem på den måde, som de gerne vil mødes på. På den måde får du holdet, supporter og ledelse til at bidrage til jeres sejr.

Indlevende: Du bemærker, hvordan alle føler op til kampen. Du noterer stemningen på holdet og kan levende forstå, hvis f.eks. en holdkammerat har nerver på.

Kommunikerende: Du har ordets magt og kan forklare det vanskelige i f.eks. ”transfer”, så alle kan forstå det. Du kan som anfører f.eks. ”oversætte” trænerens strategi i ord som forsvaret, målmanden, midtbanen og angrebet forstår.

Konkurrerende: Du ønsker at vinde alle kampe. Kun på den måde kan du vise, hvor god du er. Og på den måde hjælper de andre til at måle, hvor gode de er.

Koordinerende: Du ved, hvordan ressourcerne på holdet skal sættes i spil, så I har de bedste muligheder for at vinde. Hvis I får en mand udvist, ved du, hvordan holdet skal organisere sig, så I har de optimale muligheder for at vinde.

Lærende: Du vil gerne lære noget nyt og bliver hængende for at træne det. Hvis træneren giver dig en ny plads på holdet, så sætter du dig for at lære, hvordan du skal udfylde den rolle.

Målrettet: Du har ikke tid til small-talk, det handler om at blive parat og udføre de opgaver/roller, I har fået tildelt, så I kan komme i mål.

Optimistisk: Selv når I er bagud, tror du på muligheden for sejr. Din tro indgyder håb og lyst hos de andre, til at kæmpe mod alle odds.

Relaterende: Du opbygger en til en relationer, så I kender hinanden dybere. Du ved, at I kan arbejde sammen for sejren, når I kender hinanden.

Researchende: Du leder efter information og sørger for, at I har den rigtige viden til at løse den næste kamp. Hvad er modstanderens status med f.eks. skader, stilling i tabellen osv.

Retfærdig: Loven er lige for Loke og Thor. Du behandler folk ordentligt og ingen skal for fordeles ej heller få kritik, der ikke er berettiget. Du styrer bødekassen.

Sammenhængssøgende: Du finder den røde tråd ved at forstå, hvordan I spillede sidst og hvad det betød og hvad der skal til for at spille og vinde den næste kamp.

Selvsikker: Når først du har besluttet dig, så tror du på dig selv og ingen skal fortælle dig, hvor skabet skal stå. Du udfordrer også det eksisterende hierarki. Du tør stille det vanskelige spørgsmål til træneren om hvorfor han har valgt lige netop den strategi for kampen.

Startende: Du starter på fuld skrue, når der fløjtes op. Du behøves ikke lange oplæg før kampen om, hvordan I skal…. Godt begyndt er halv fuldendt.

Strategisk: Før kampen starter har du gennemtænkt alle muligheder. Hvad I skal gøre, hvis I kommer bagud fra start? Hvem skal udføre straffespark?

Styrende: Hvis situationen ser sort ud, tager du gerne førerrollen og fortælle de andre, hvor de skal løbe hen.

Udviklende: Du spotter hurtigt hvordan dine kammerater kan blive bedre, så I kan vinde den næste kamp. Med spørgsmål og venlige anvisninger, hjælper du gerne alle på holdet til at blive bedre.

Vurderende: Du ser huller i osten også i spilstrategi osv. Du sikrer, at I ikke kommer til at lave forkerte beslutninger.

Værdifast: Du har kerneværdier, som du styrer dit liv efter. Når dine værdier passer til det, der sker omkring dig, så kæmper du for sagen. Hvis f.eks. modstanderen ikke spille ”fair”, så kæmper du for at få en kendelse, der kan rette på situationen.

For mere inspiration til at udvikle dig som spiller – se mere på www.bettinawaede.dk.

God fornøjelse.

Om forfatteren:
Bettina Wæde hjælper mennesker med at nå deres fulde potentiale. Hun er  talent- & vegetativ træner & foredragsholder og  atleter, der ønsker at udvikle sig. De første resultater ses inden for 14 dage.

Tilbud!

Prøv en Online QUICK session

Køb 30 minutters sparring til din jobsøgning fra en erfaren headhunter – Lige nu kun 450 kr!