Skal virksomheder hente talenter i Somaliland, som de gør i store udenlandske fodboldklubber?

Mange danske virksomheder har i disse år svært ved at få kvalificeret arbejdskraft. Der mangler ingeniører, maskinmestre, softwareudviklere og mange andre faggrupper, og i nogle dele af landet må selv store virksomheder opgive at besætte ledige jobs også når det gælder lærlinge. Intet tyder på, at det bliver bedre, og er der noget, der dræber vækst, er det manglen på de rette medarbejdere. 

Resultatet er, at virksomhederne kæmper om den samme pulje af talenter og må desuden gå på ”strand-hugst” i hinandens medarbejderstab. Det er en tendens, der hverken gavner vidensniveauet i virksomhederne eller udvider den samlede pulje af talenter, der skal sikre virksomhedernes fremtid.

Er tiden mon kommet til at bevæge sig til udlandet for at finde og udvikle talenter, som de andre ikke har fået øje på endnu? Den løsning har de luret i bl.a. FC Nordsjælland og FC Midtjylland.

Kig udenfor landets grænser

Økonomisk succes kræver meget. Det er nødvendigt at tilpasse sig nye markeder, nye virkeligheder og i det hele taget opgradere forretningen til fremtiden – for eksempel med automatisering og digitalisering i produktion og drift.

Men måske skal vi også til at kigge på, hvordan vi kan opgradere rekrutteringsprocessen, så også de menneskelige ressourcer er klar til fremtiden.

Kom med til Somaliland og hør en inspirerende historie om, hvordan man udvikler unge mennesker og gør dem klar til en fremtid i erhvervslivet.

Fremtidens arbejdskraft i Somaliland

Det var viljen til at gøre en forskel, der var drivkraften for den unge, amerikanske investor og iværksætter, Jonathan Starr, der i 2008 besluttede at bygge en amerikansk skole i Somaliland for at hjælpe børn og unge med at komme ind på de bedste universiteter i USA. Den kaldes Abaarso-skolen for videnskab og teknologi, en kostskole, der er hjem for omkring 200 af Somalilands bedste og lyseste unge hoveder på 7.-12. klassetrin.

Idéen er, at hans elever ville vende tilbage til Somaliland som læger, advokater, forretningsfolk og fremtidige ledere og hjælpe landet til en bedre fremtid. Der var ingen garanti for, at det ville fungere sådan, da Abaarso begyndte at acceptere studerende i 2009, men han var fast besluttet. Starr flyttede selv til Somaliland og har brugt mere end en halv million dollars af egne penge til at bygge skolen, rekruttere eleverne og ansætte lærerne.

Resultaterne var imponerende. Næsten 90 procent af Abaarso’s første kandidatklasse blev accepteret til internationale gymnasier i blandt andet i USA. Og selvom historien foregår tusindvis af kilometer fra Danmark på en bakketop i Somaliland, hvor der ikke er mange muligheder for unge mennesker med mod på livet og fremtiden, så kan samme idé måske overføres til unge talenter i EU-lande. Kan man danne talent-akademier og på den måde være med til at udvide og udvikle talentpuljen og rekrutteringsgrundlaget for danske virksomheder?

Udvikling af fodboldtalenter i Afrika

Hvad gør de godt i sportens verden, hvor kan erhvervslivet hente inspiration? I fodboldklubben FC Nordsjælland har man i mange år haft et talentakademi i erkendelsen af, at det er nødvendigt for klubbens overlevelse at have en ”fødekæde” til deres førstehold. Men klubben ved også, at det begrænsede rekrutteringsgrundlag i et lille land som Danmark, gør det nødvendigt at have udsyn og kigge ud i verden efter nye talenter. Klubben er derfor involveret i initiativet Right to Dream, hvis formål er at opdage og opdrage rollemodeller blandt afrikanske fodboldtalenter, hvor de bedste kan spille sig på hold i f.eks. FC Nordsjælland. Right to Dream-akademiet har base i byen Takoradi i det vestlige Ghana og giver unge afrikanere mulighed for at opfylde deres potentiale og evnen til at gøre krav på en bedre fremtid for også deres lokalsamfund og deres land.

Danske og afrikanske spillere spiller turneringer sammen. Det styrker relationen mellem spillere og skaber en berigende kulturudveksling for alle. De unge afrikanere vender hjem som rollemodeller med en lysere fremtid, og verdens pulje af fodboldtalenter er blevet beriget betydeligt.

Måske er det også tid til at drømme nye drømme og udvikle nye idéer for danske etablerede virksomheder ved at rette blikket mod en større verden. Talenterne er derude.

Er du klar til at tænke nyt og sikre jeres rekruttering fremadrettet – så book en times inspiration eller workshop med Bettina Wæde på 4010 0220, hvor vi diskuterer muligheder for at fremtidssikre jeres rekruttering.

Om forfatteren:

Bettina Wæde, Head of Recruitment i Wæde Consult, er ekspert i fremtidssikret rekruttering (bl.a. Millenniums og Generation Z) med over 25 års erfaring. Bettina arbejder med rekruttering, workshops (teamsammensætning og talentafdækning) & foredrag og er i top 10% på verdensplan i InMail accept på LinkedIn. Hun har været registreret på liste på Twitter over top 150 best recruiters i verden. Bettina er drevet af innovation og deltager aktivt i internationale netværk, seminarer og events – senest Recruitment Expo 2017 i London og selv udvalgt som Keynote Speaker i Birmingham til oktober. Bettina har skrevet flere bøger. Specielt for virksomheder er foredraget ”Rekruttering og ledelse af Millenniums & Generation Z” yderst interessant og relevant. Du er også velkommen til at linke op med Bettina på LinkedIn eller Facebook og til at følge hende på Instagram og/eller Twitter.

Tilbud!

Prøv en Online QUICK session

Køb 30 minutters sparring til din jobsøgning fra en erfaren headhunter – Lige nu kun 450 kr!