5 råd til succesfuldt videointerview med en kandidat

Video er fremtiden, når vi taler fremtidssikret rekruttering og især i forhold til rekruttering af Millenniums og Generation Z. Jeg oplever, at mange famler sig lidt frem i forhold til, hvordan vi gennemfører et interview i praksis, og samtidig er der mange teknologiske muligheder. Min anbefaling er, at holde interviewet simpelt. Følg her  5 simple råd til at gennemføre et succesfuldt videointerview – det er ikke så svært.

1. Et videointerview er ikke lig med et almindeligt interview
Det handler om, at du kan danne dig et indtryk af kandidaten, nu hvor du ikke møder dem personligt. Mit råd er derfor, at du stiller spørgsmål, der får dem til at tale om sig selv, så du efterfølgende har en fornemmelse af:

  • Personlig præsentation
  • Kommunikationsevner
  • Personlighed

2. Stil de rigtige spørgsmål
For nogle kan det være skræmmende at tale til et kamera. Spørgsmålene, du stiller, skal derfor nemt kunne besvares af kandidaten. I stedet for at forsøge at interviewe, så få kandidaterne i tale: om dem selv og om deres motivation for at søge jobbet hos dig. Eksempler på spørgsmål, der virker:

  • Fortæl kort om dig selv som person
  • Hvad motiverer dig til at yde dit bedste?
  • Hvad tiltrækker dig ved dette job?
  • Hvilken forskel vil du gøre i dette job og i vores virksomhed?

Jeg anbefaler, at du stiller tre eller fire spørgsmål, og giver ansøgeren omkring 90 sekunder til at reagere på hver. Test rigtig gerne dine spørgsmål af på dig selv eller andre, før du sender dem til kandidater. Er de til at svare på, er de relevante, får du nok svar ud af dem osv.

3. Brug af videointerview skal introduceres til kandidaten på en god måde
Når du inviterer kandidater til videointerview så forklar grundigt, hvorfor, hvordan og jeres/deres udbytte. Beskriv spørgsmålene og processen på forhånd, så du sikrer, at kandidaten er indstillet på, at skulle foran kameraet. Jeg anbefaler, at du ringer til kandidaten, når du inviterer, for at undgå at miste kandidater på baggrund af, at du anvender video. Så har du også mulighed for at give dine kontaktoplysninger, hvis teknikken driller.

Videointerview fungerer udelukkende, hvis du får kandidaterne til at fuldføre videointerviewet. Fra udlandet oplever jeg, at det er den personlige kontakt forud for videointerviewet, der sikrer høj gennemførelses rate. Så den tid er efter min mening værd at investere i.

4. Brug videointerview til det rigtige job
Ikke alle job er egnet til videointerview. Mange af de IT udviklere, som jeg taler med, er ofte ikke så begejstret for at gå ”online”, og samtidig er de vant til at fordybe sig i teknologiske problemstillinger, ofte med det udfald, at de nægter at deltage i videointerview. Hvorimod i mere udadvendte stillinger, hvor man servicerer kunder, er sælger eller lignende – er det oplagt at anvende videointerview som en del af rekrutteringsprocessen.

Også når vi skal have fat i de helt unge er det en fordel at bruge videointerview, da vi møder dem på deres hjemmebane, hvor de kan agere naturligt.

5. Når du evaluerer
Når interviewene skal gennemgås, så husk de betingelser, hvorunder kandidaterne fuldfører dem. Det er virkelig ikke så nemt, og som nævnt skal du prøve at besvare dine egne spørgsmål som en test i starten, det vil hjælpe dig til at forstå kandidaterne bedre.

Jeg håber, at jeg har givet et lille indblik i et værktøj, der efter min vurdering er den del af fremtidens rekruttering. Et værktøj, der åbner op for større fleksibilitet, og som viser respekt for kandidatens tid. Ikke mindst giver det mulighed for at give flere kandidater en chance, da vi ikke sorterer udelukkende på baggrund af deres CV. Måske ser vi endda muligheder hos kandidaten, som vi ellers ikke ville have set. 5 gode råd, der virker – prøv det!

Om forfatteren:
Bettina Wæde, Head of Recruitment i Wæde Consult, er ekspert i fremtidssikret rekruttering (bl.a. Millenniums og Generation Z) med over 25 års erfaring. Bettina arbejder med rekruttering, workshops (teamsammensætning og talentafdækning) & foredrag og er i top 10% på verdensplan i InMail accept på LinkedIn. Hun har været registreret på liste på Twitter over top 150 best recruiters i verden. Bettina er drevet af innovation og deltager aktivt i internationale netværk, seminarer og events – senest Recruitment Expo 2017 i London og selv udvalgt som Keynote Speaker i Birmingham til oktober. Bettina har skrevet flere bøger. Specielt for virksomheder er foredraget ”Rekruttering og ledelse af Millenniums & Generation Z” yderst interessant og relevant. Du er også velkommen til at linke op med Bettina på LinkedIn eller Facebook og til at følge hende på Instagram og/eller Twitter.

Tilbud!

Prøv en Online QUICK session

Køb 30 minutters sparring til din jobsøgning fra en erfaren headhunter – Lige nu kun 450 kr!